jueves, 13 de octubre de 2016

Càritas Catalunya, amb la persona i la família més enllà de les xifres / con la persona y la familia más allá de las cifras

Càritas va atendre directament, durant l’any passat, gairebé 344.000 persones arreu del territori que inclou les diòcesis amb seu a Catalunya. Les famílies amb fills a càrrec, que representen un 64 per cent de l’acció de l’entitat, constitueixen la gran preocupació dins un context social marcat per la pobresa cronificada, per l’augment de les desigualtats i per la persistència d’un atur llarg per a molta gent. Aquestes són algunes de les dades de la memòria 2015 de Càritas Catalunya, presentada aquest matí a Barcelona en presència de l’arquebisbe de Barcelona i també responsable de Càritas a la Tarraconense, Joan-Josep Omella, l’equip de l’entitat a nivell interdiocesà i els directors i principals col·laboradors de les delegacions diocesanes.

L’arquebisbe Omella ha fet seves les paraules del Papa Francesc, quan deia que “les armes que maten marquen els límits del dret a la vida”, i afegia que “hi ha un atemptat contra la vida que és l’economia de l’exclusió, en un sistema que mata”. Omella, a més, ha demanat als responsables polítics, als empresaris, als dirigents en general i a tota la societat civil que posin en el centre la persona, per solucionar aquests greus problemes socials, i també de manera destacada la família, perquè és en el si d’aquesta cèl·lula bàsica de la societat que es concentren bona part dels grans patiments d’aquells homes i dones, nois i noies, nens i nenes, que no tenen allò mínim necessari per viure, per créixer personalment a través de l’educació i per desenvolupar les seves capacitats personals.

Ara ens preguntem si és possible que els responsables polítics i de la societat en general articulin un pacte contra la pobresa i contra l’atur, ja que la unió, com es diu, fa la força també en aquesta gran causa comuna que tots compartim. No cal recordar la generositat i l’exemplaritat en l’acció de Càritas, amb 12.300 voluntaris segons aquesta última memòria de Catalunya i una institució que és l’autèntica Església compromesa amb els més exclosos, amb els qui la mateixa societat descarta. Tot just 54 anys després de la inauguració del Concili Vaticà II, volem reflexionar i dialogar sobre la necessària transformació d’una Església i d’una cultura cristiana cada dia més obertes al món.

-------------------------------------------------
Càritas Cataluña, con la persona y la família más allá de las cifras

Cáritas atendió directamente, durante el año pasado, a cerca de 344.000 personas en todo el territorio que incluye las diócesis con sede en Cataluña. Las familias con hijos a cargo, que representan un 64 por ciento de la acción de la entidad, constituyen la gran preocupación dentro de un contexto social marcado por la pobreza cronificada, por el aumento de las desigualdades y por la persistencia de un paro largo para mucha gente. Éstos son algunos de los datos de la memoria 2015 de Cáritas Cataluña, presentada el martes 11 de octubre en Barcelona en presencia del arzobispo Juan José Omella, también responsable de Cáritas en la Tarraconense, acompañado por el equipo de la entidad a nivel interdiocesano y los directores y principales colaboradores de las delegaciones diocesanas.


El arzobispo Omella ha hecho suyas las palabras del Papa Francisco, cuando decía que "las armas que matan marcan los límites del derecho a la vida", y añadía que "existe un atentado contra la vida que es la economía de la exclusión, en un sistema que mata". Omella, además, ha pedido a los responsables políticos, a los empresarios, a los dirigentes en general y a toda la sociedad civil que pongan en el centro a la persona, para solucionar estos graves problemas sociales, y también de manera destacada a la familia, porque es en el senop de esta célula básica de la sociedad donde se concentran buena parte de los grandes sufrimientos de aquellos hombres y mujeres, chicos y chicas, niños y niñas, que no tienen lo mínimo necesario para vivir, para crecer personalmente a través de la educación y para desarrollar sus capacidades personales.

Ahora nos preguntamos si es posible que los responsables políticos y de la sociedad en general articulen un pacto contra la pobreza y contra el paro, ya que la unión, como se dice, hace la fuerza también en esta gran causa común que todos compartimos. No hace falta recordar la generosidad y la ejemplaridad en la acción de Cáritas, con 12.300 voluntarios según la última memoria de Cataluña y una institución que es la auténtica Iglesia comprometida con los más excluidos, con los que la propia sociedad descarta. Justo 54 años después de la inauguración del Concilio Vaticano II, es bueno reflexionar y dialogar sobre la necesaria transformación de una Iglesia y de una cultura cristiana cada día más abiertas al mundo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario